«ΑΧΑΡΝΗΣ» του Αριστοφάνη

Στα Λήναια του 425, στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, ο 19χρονος Αριστοφάνης παρουσίασε την κωμωδία του «ΑΧΑΡΝΗΣ» και απέσπασε για πρώτη φορά το βραβείο των κωμικών Αγώνων. Στόχος του να γελοι- οποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκ- φράσει την λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή.

Τοποθετεί την δράση του έργου, κυρίως στην αγροτική περιοχή της Αττικής, στις «Αχαρναίς», το σημερινό Μενίδι, για να δώσει Διονυσιακό χαρακτήρα στην κωμωδία, αφού στην ύπαιθρο τελούσαν ακόμη Διονυσιακές Λατρείες.

Ο Αριστοφάνης δεν ξεχνά πως η κωμωδία γεννήθηκε από λαϊκές λατρευτικές τελετές της γονιμότητας. Στους «ΑΧΑΡΝΗΣ» υπάρχουν αρκετές αναφορές στον Διόνυσο στα μεγάλα Διονύσια, στα Ανθεστήρια και κυρίως στα κατ’ αγρούς Διονύσια.

Σε μια σκηνή του έργου ο αγρότης Δικαιόπολις με την οικογένειά του τελούν πομπή του φαλλού και τον υμνούν με φαλλικό άσμα. Υπάρχουν έξοχες κωμικές σκηνές που κρατούν από τα Μεγαρικά σκώμματα πολλές παρωδίες και με τον ερμητικό και ολοζώντανο χορό των καρβουνιάρηδων από το Μενίδι μας χαρίζει μια έξοχη κωμωδία σαν ένα ξέφρενο Διονυσιακό πανηγύρι.

Η παράστασή μας φιλοδοξεί να βρει τον δρόμο της μέσα από τις λαϊκές μας παραδόσεις που συγγενεύουν ολο- φάνερα με το Διονυσιακό Πνεύμα που είναι διάχυτο στο έργο. Η πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στις 29 & 30 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Πρωταγωνιστούν: 

Πέτρος Φιλιππίδης,
Παύλος Χαϊκάλης,
Κώστας Κόκλας,
Iωάννης Παπαζήσης,
Τάκης Παπαματθαίου.


Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Απόδοση - Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου, Κώστας Τσιάνος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Παίζουν οι ηθοποιοί και μουσικοί (αλφαβητικά):
Νίκος Βατικιώτης
Αλέξανδρος Ζουγανέλης
Παναγιώτης Καμμένος
Παναγιώτης Κατσώλης
Κωνσταντίνος Κοράκης
Βαγγέλης Κυπαρίσσης
Ηρακλής Κωστάκης
Αλκιβιάδης Μαγγόνας
Παύλος Παυλίδης
Μάριος Πετκίδης
Γρηγόρης Σταμούλης
Γιώργος Τσουρουνάκης
Χάρης Φλέουρας
Χάρης Χιώτης.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ: