ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΜΑΝΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

“Ξύπνησα μὲ τὸ μαρμάρινο τοῦτο κεφάλι στὰ χέρια

ποὺ μοῦ ἐξαντλεῖ τοὺς ἀγκῶνες καὶ δὲν ξέρω ποῦ νὰ

τ᾿ ἀκουμπήσω.

Ἔπεφτε τὸ ὄνειρο καθὼς ἔβγαινα ἀπὸ τὸ ὄνειρο

ἔτσι ἑνώθηκε ἡ ζωή μας καὶ θὰ εἶναι πολὺ δύσκολο νὰ ξαναχωρίσει.”

 

Γιώργος Σεφέρης, Μυθιστόρημα Γ΄

 

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε τα τελευταία 35 χρόνια, θα τα χαρακτηρίζαμε κυρίως ως χρόνια ρευστότητας. Αξίες και ιδέες, σταθερές αναφορές στην ανθρώπινη περιπέτεια διαμέσου των αιώνων, μπήκαν σε διαδικασία αποδόμησης και αμφισβήτησης. Αρκετοί προφήτες “πρόβλεψαν” το τέλος της Ιστορίας με την Ιστορία να τους διαψεύδει. Ακόμη περισσότεροι “προανήγγειλαν” την κυριαρχία της Παγκοσμιοποίησης και όσα αυτή θα έφερνε μαζί της. Το ευαγγέλιο της νέας εποχής, ήταν η άνευ όρων και ορίων, μετακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων. Το Άτομο προτάθηκε ως πρότυπο ενάντια στο Πρόσωπο και την Κοινωνία. Η καινοφανής αυτή άποψη διαπέρασε, και εν μέρει διαπερνά ακόμα, πλευρές του κοινωνικού βίου εισβάλλοντας ακόμη και στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών. Πολλές φορές ο Πολιτισμός από  έκφραση και ταυτότητα κοινωνιών, εξαιτίας της ρευστότητας που αναφέραμε πιο πάνω, μετατράπηκε σε πεδίο άσκησης χωρίς κοινωνικές αναφορές, χωρίς συναντίληψη, σε διάρρηξη ή και αντίθεση με την πολιτιστική κληρονομιά.

 

Σε καιρούς χαλεπούς, όπου το Εγώ δείχνει να κυριαρχεί πάνω στο Εμείς, η προσπάθεια μας είναι να ξανασυναντήσουμε τον πολιτισμό και την παράδοση αυτού του τόπου, να μπορέσουμε να σηκώσουμε άξια και στιβαρά “τὸ μαρμάρινο τοῦτο κεφάλι στὰ χέρια ποὺ μοῦ ἐξαντλεῖ τοὺς ἀγκῶνες”.

 

Φέτος το καλοκαίρι το “Φεστιβάλ στην Σκιά των Βράχων” προτείνει μια σειρά θεατρικών και μουσικών παραστάσεων με πλούσιο και ποικίλο περιεχόμενο, άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, σε συνομιλία με την κοινωνία. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε το δικό μας πολιτιστικό αποτύπωμα, την δικιά μας νησίδα “πολιτιστικής αντίστασης” σε καιρούς χαλεπούς, την δική μας πρόταση για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Σκοπός μας είναι η νησίδα αυτή να συναντηθεί με τις πλείστες όσες άλλες νησίδες πολιτισμού ώστε όλοι μαζί  να κτίσουμε ένα Αρχιπέλαγος Δημιουργίας, αντάξιο της πνευματικής και πολιτιστικής παράδοσης που κουβαλά η χώρα μας.

 

Γνωρίζουμε ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και με αυτό ως γνώμονα θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας τις χρονιές που έρχονται. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους αόρατους συντελεστές που συνέβαλαν στην επιτυχία του φετινού εγχειρήματος και τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

 

Ευχαριστούμε επίσης όλους και όλες εσάς για την στήριξη που δίνετε στο “Φεστιβάλ στην

Σκιά των Βράχων” και σας θέλουμε συνοδοιπόρους στο κοινό πολιτιστικό ταξίδι που σκοπεύουμε να κάνουμε.

 

Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια λοιπόν!