Σοφοκλή
Ηλέκτρα

Την τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα», το όψιμο αριστούργημα του μεγάλου τραγικού ποιητή,  παρουσιάζουν το καλοκαίρι του 2023 η Εταιρεία Τέχνης Ars Aeterna σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου.  


Στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, Ηλέκτρα και Ορέστης εκδικούνται για το φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. Βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του (τέλη του 5ου αιώνα), που διακατέχεται από πνεύμα αμφισβήτησης, διερεύνησης και αποδόμησης, ο Σοφοκλής επιλέγει να αφηγηθεί τον μύθο των Ατρειδών μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα της Ηλέκτρας. Ένα βλέμμα θρυμματισμένο από τον πόνο και το πένθος, που αντανακλά, μεγεθύνει και ενίοτε παραμορφώνει την πραγματικότητα που την  περιβάλλει.


Πρόκειται για μία πραγματικότητα όντως ζοφερή. Ένα σύμπαν που βουλιάζει στην διαφθορά και την αδικία. Ένας κόσμος εντελώς αντιηρωικός όπου τα πάντα έχουν ανατραπεί και η τάξη των πραγμάτων έχει διασαλευτεί επικίνδυνα. Σε αυτόν τον κόσμο, η Ηλέκτρα επιλέγει να αποτελέσει το μοναδικό κύτταρο ζωντανής συνείδησης που δεν θα πάψει να καταγγέλλει στο διηνεκές την ανηθικότητα και την υποκρισία. Αρνείται να αποδεχθεί και να νομιμοποιήσει το φαύλο καθεστώς των σφετεριστών, και η φωνή της αποτελεί μια γενναία και δυναμική πράξη ενεργητικής αντίστασης που ενοχλεί διαρκώς και υπενθυμίζει ακατάπαυστα την ανάγκη για αποκατάσταση της φρικτής αδικίας.


Το αινιγματικό και απροσδόκητο τέλος της τραγωδίας δεν προμηνύει κανένα ευτυχές τέλος, ούτε για την ηρωίδα ούτε για τα πάθη του οίκου της. Ο Σοφοκλής δεν παίρνει θέση για το θέμα της μητροκτονίας που απασχόλησε τόσο τον Αισχύλο, όσο και τον Ευριπίδη. Ως κινηματογραφιστής, εστιάζει τον φακό του στο πρόσωπο της Ηλέκτρας, που μετά τους άγριους πανηγυρισμούς για την ευόδωση του σχεδίου της εκδίκησης, παραμένει παράξενα σιωπηλή, μια κούφια μάσκα, που νιώθει κανείς πως δεν θα ξαναμιλήσει ποτέ πια.

Συντελεστές


Σκηνοθεσία

Λίλλυ Μελεμέ

Μετάφραση

Γιώργος Μπλάνας

Μουσική

Σταύρος Γασπαράτος

Σκηνικό

Μικαέλα Λιακαταά

Κοστούμια

Βασιλική Σύρμα

Κίνηση

Κική Μπάκα

Φωτισμοί

Μελίνα Μάσχα

Βοηθός σκηνοθέτη

Πάρης Λεόντιος

Φωτογραφίες

Ελίνα Γιουνανλή

Επικοινωνία

Ειρήνη Λαγουρού

Δ/νση - Οργάνωση Παραγωγής

Σταμάτης Μουμουλίδης

Οργάνωση περιοδείας

Χριστίνα Μπάλλα

Παραγωγή: Ars Aeterna

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Διανομή

Ηλέκτρα: Λένα Παπαληγούρα


Ορέστης: Στρατής Χατζησταματίου


Κλυταιμνήστρα: Ελισάβετ Μουτάφη


Παιδαγωγό: Ιωάννης Παπαζήσης


Χρυσόθεμις: Εριέττα Μανούρη


Αίγισθος: Δαυίδ Μαλτέζε


Πυλάδης: Πάρης Λεόντιος

Χορός

Φιόνα Γεωργιάδη, Ήβη Νικολαΐδου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Δανάη Πολίτη, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Αρετή Τίλη