Ευριπίδη
Μήδεια


Θεϊκή καταγωγή, απόγονος του Ήλιου.


Ξένη. Προδομένη. Πρόσφυγας. Γυναίκα.


Πιστή στην αιώνια τιμή των όρκων. Πέρα από κάθε λογική και νόμο.


Η ΜΗΔΕΙΑ αναδείχτηκε από τον Ευριπίδη σε διαχρονικό σύμβολο της αιώνιας μάχης ανάμεσα στα δύο φύλα. Μια τραγωδία πάθους, ένα εναλλασσόμενο παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ ζωής και θανάτου, με άξονα και επίκεντρο τον έρωτα. Μια τραγική ιστορία που έμεινε διαχρονική στους αιώνες.


Ο Ευριπίδης, μάρτυρας της προσφυγιάς, της απώλειας και του πολέμου και διαχρονικός προφήτης της αλήθειας, γράφει για τις καταστρεπτικές συνέπειες του ανεξέλεγκτου πάθους στον άνθρωπο, της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού.


Η αρχετυπική πάλη μεταξύ αρσενικού και θηλυκού και η σύγκρουση ανάμεσα στην αρχέγονη πίστη των όρκων και τον στείρο ορθολογισμό είναι για τον τραγικό ποιητή η εικόνα μιας κοινωνίας με συγκεκριμένο υλιστικό προσανατολισμό. Μια αναγωγή στην Αθήνα της εποχής και στην επεκτατική πολιτική παντός καιρού, που σκοτώνει τα παιδιά της στο βωμό της δύναμης, της εξουσίας και του κέρδους.


Υπόθεση:


Ο  Ιάσονας αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Μήδεια, προδίδοντας τους όρκους τους, για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, διεκδικώντας μερίδιο στην εξουσία. Ο Κρέοντας αποφασίζει να εξορίσει τη Μήδεια και τα παιδιά από την πόλη, καταδικάζοντάς τα σε αργό θάνατο, με τη συναίνεση του πατέρα τους.


Μετά την προδοσία του Ιάσονα και την καταπάτηση των όρκων, η Μήδεια, επιθυμεί να εκδικηθεί τον Ιάσονα. Με την παιδοκτονία που διαπράττει, του στερεί το δικαίωμα να έχει απογόνους, αφού σκοτώνει τους γιους που του έχει χαρίσει, αλλά και τη μητέρα των μελλοντικών παιδιών του.


Γνωρίζει πως χωρίς σύζυγο και πατέρα δεν υπάρχει πια μέλλον γι’ αυτήν και τα παιδιά της, και πως οι γιοι της είναι καταδικασμένοι σ’ έναν αργό θάνατο.


Έχοντας συμπεριλάβει τα παιδιά στα σχέδιά της για εκδίκηση, αφού αυτά πρόσφεραν τα θανάσιμα δώρα στη νέα βασιλική σύζυγο του πατέρα τους, γνωρίζει πως με τον θάνατο του βασιλιά και της κόρης του οι γιοι της κινδυνεύουν από την εκδικητική οργή των Κορινθίων.


Το αίμα πρέπει να πληρωθεί με αίμα.


Η Μήδεια, για να εξιλεωθεί για τους φόνους που έχει διαπράξει για χάρη του Ιάσονα, γνωρίζει πως θα πρέπει να κάνει κι αυτή μια επώδυνη θυσία, προκειμένου να επανέλθει η αρμονία στο σύμπαν. Με απόλυτη επίγνωση…

Συντελεστές


Διανομή

Μήδεια: Μαρία Κίτσου

ΙάσοναςΣ: Φάνης Μουρατίδης

ΤροφόςΣ: Ελένη Καστάνη

Παιδαγωγός: Θοδωρής Κατσαφάδος

Αιγέας: Βαγγέλης Αλεξανδρής

Κρέοντας: Λαέρτης Μαλκότσης

Άγγελος: Αλμπέρτο Φάις

Χορός

Αλίκη Αβδελοπούλου

Στέλλα Ράπτη

Έλενα Χατζηαυξέντη

Μυρτώ Παππά Αργυροπούλου

Γωγώ Παπαϊωάννου

Μυρτώ Καστρινάκη Μεϊτάνη

Μετάφραση

Μίνως Βολανάκης

Σκηνοθεσία

Λέα Μαλένη

Μουσική

Θέμης Καραμουρατίδης

Σκηνικά

Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια

Kλερ Μπρέισγουελ

Κίνηση

Φρόσω Κορρού

Σχεδιασμός Φωτισμού

Νίκος Σωτηρόπουλος

Μουσική Διδασκαλία

Χρήστος Θεοδώρου

Βοηθός Σκηνοθέτη

Σταυριάνα Καδή

Διαφήμιση - Social Media

Renegade Media/Βασίλης Ζαρκαδούλας

Παραγωγή

Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Οργάνωση Παραγωγής

Ντόρα Βαλσαμάκη

Επικοινωνία-Προβολή

Μαρκέλλα Καζαμία