Γιάννη Ρίτσου
Αίας

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ


Ο Αίας έχει παραπλανηθεί. Υποκύπτει στην παραπλάνηση που οργανώνει η Αθηνά και στρέφεται ενάντια στα ζώα νομίζοντας ότι εξοντώνει ανθρώπους, τους εχθρούς του, γιατί ο Αίας είναι ήρωας ενός άλλου κόσμου, μιας εποχής που έχει παρέλθει. Είναι η εποχή που τέλος της διαμάχης σήμαινε απαραίτητα τέλος των μονομάχων.

Την άλλη μέρα συνειδητοποιεί την πλάνη του. Τον πνίγει η ντροπή. Τον εκμηδενίζει η καταισχύνη. Το έργο του Σοφοκλή μας λέει ότι πέρασε πια ο καιρός που ο κόσμος χρειαζόταν την αξία του σπαθιού, δηλαδή ο κόσμος του Αίαντα, τώρα οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν την αξία του νου. Είναι ο κόσμος του Οδυσσέα.

Το έργο του Γιάννη Ρίτσου από τη δική του μεριά συνομιλεί με το κείμενο του μεγάλου τραγικού διασταυρώνοντας τις αρετές της γλωσσικής εικονοπλασίας με τη δύναμη της θεατρικής συνθήκης. Ανήκει στην περίοδο της μεγάλης ωριμότητας του ποιητή όπως και τα υπόλοιπα κείμενα της "Τέταρτης Διάστασης". Μέσα στο ζόφο της δικτατορίας ο Ρίτσος πιάνεται από τους ήρωες του αρχαίου κόσμου, υπερασπιζόμενος την ισχύ και τη μαγεία της γλώσσας μας σε έναν καιρό που το εθνικό γλωσσικό μας όργανο δεχόταν μια συστηματική επίθεση από τους θεράποντες της ανοησίας και της πατριδοκαπηλείας.

Συντελεστές:

Ερμηνεύουν

Μανώλης Μαυροματάκης,

Σκηνοθεσία

Βασίλης Παπαβασιλείου

Σκηνικά-Κοστούμια

Άγγελος Μέντης

Φωτισμοί

Αλέκος Γιάνναρος

Σύνθεση ηχοτοπίων

Jan Van Angelopoulos

Συνεργάτις Σκηνοθέτις

Νικολέτα Φιλόσογλου

Φωτογραφίες αφίσας - προβών - trailer

Πάτροκλος Σκαφίδας

Φωτογραφίες  παράστασης

Γιώργος Αναστασάκης

Παραγωγή

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ