Οθέλλος - Ουίλιαμ Σαίξπηρ

«Στη Βενετία την εποχή της ακμής της ο Μαυριτανός Οθέλλος είναι ο πιο γενναίος και νικηφόρος στρατηγός της. Η απόφασή του να παντρευτεί μυστικά τη νεαρή, ευγενικής καταγωγής Δυσδαιμόνα προκαλεί την οργή του πατέρα της Βραβάντιου που, έξαλλος, απευθύνεται στον Δόγη της Βενετίας, θεωρώντας ότι ο Μαύρος ξελόγιασε το παιδί του. Όμως η Δυσδαιμόνα ομολογεί δημόσια τον έρωτά της και ο Δόγης, που χρειάζεται τον Οθέλλο, τον στέλνει στην Κύπρο να αντιμετωπίσει τους Τούρκους. Εκεί ο Ιάγος, ο σημαιοφόρος του, που μισεί τον Οθέλλο και θέλει να τον εκδικηθεί γιατί διάλεξε τον Κάσσιο και όχι εκείνον για υπασπιστή του, δηλητηριάζει το μυαλό του με την υποψία ότι η Δυσδαιμόνα και ο Κάσσιος έχουν ερωτική σχέση. Χρησιμοποιεί μάλιστα τη σύζυγό του Αιμιλία και τον αριστοκράτη Ροδρίγο για να τον εξαπατήσει. Ο Οθέλλος βυθίζεται στην τρέλα της ερωτικής ζήλιας, ενώ το μίσος του Ιάγου οδηγεί τον Οθέλλο στον όλεθρο».


Στον «Οθέλλο» ο Σαίξπηρ μιλάει για τον παράφορο έρωτα που αντιβαίνει σε φυλετικές, ηλικιακές και κοινωνικές διαφορές. Είναι μια τραγωδία για τη ζήλια, την προδομένη εμπιστοσύνη και το φόβο για οτιδήποτε ξένο, διαφορετικό. Ο έρωτας του έμπειρου και γενναίου Μαυριτανού στρατηγού με τη νεαρή και ευγενικής καταγωγής Βενετσιάνα καταρρίπτει τα στερεότυπα της εποχής, αλλά, αντί να γεφυρώσει τις διαφορές, κλονίζει τις βεβαιότητες και διαταράσσει τις κοινωνικές ισορροπίες.


Το έργο μιλάει ακόμα για την άσβεστη μανία του ανθρώπου να καταστρέψει οτιδήποτε ιδεατό, ή ικανό να καταρρίψει τις υπάρχουσες κοινωνικές νόρμες, ενώ ασκεί κριτική στην υποκρισία της κοινωνίας που στην πρώτη ευκαιρία θα αποκαθηλώσει τους ευεργέτες της.


Στα Θέατρα Βράχων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς της COVID-19 σύμφωνα τις οδηγίες της πολιτείας.

Συντελεστές
Μετάφραση:Διονύσης Καψάλης
Διασκευή:Μανώλης Δούνιας
Σκηνοθεσία:Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Πρωτότυπη Μουσική:Δημήτρης Καμαρωτός
Σύλληψη σκηνικού χώρου:Αιμίλιος Χειλάκης
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου:Κατερίνα Χάρου
Κοστούμια:Makis Tselios Atelier
Φωτισμοί:Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθετών:Νίκος Τσιμάρας
Artwork:Πέτρος Παράσχης
Αγωγή Λόγου:Ηλίας Παπαθανασίου


Διανομή
Οθέλλος:Γιάννης Μπέζος
Ιάγος:Αιμίλιος Χειλάκης
Αιμιλία:Μυρτώ Αλικάκη
Βραβάντιος:Κώστας Κορωναίος
Κάσσιος:Αλέξανδρος Βάρθης
Δυσδαιμόνα:Μάιρα Γραβάνη
Ροδρίγος:Κωνσταντίνος Γαβαλάς
Μοντάνος:Κρις Ραντάνοφ
Δόγης:Μανώλης Δούνιας
Μπιάνκα:Ελευθερία Κοντογεώργη
Λουδοβίκος:Νίκος Τσιμάρας


Φωτογραφίες:Πάτροκλος Σκαφίδας
Υπεύθυνη Επικοινωνίας:Αναστασία Καμβύση
Γραφείο Τύπου:Μαρία Τσολάκη - Ευαγγελία Σκρομπόλα
Υπεύθυνη περιοδείας:Αλεξάνδρα Κούζουνα
Υπεύθυνη επικοινωνίας στην επαρχία:Μαργαρίτα Σίσιου
Διαφήμιση – Social Media:Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας
Διεύθυνση παραγωγής:Έφη Πανουργιά
Βοηθός παραγωγής:Γιάννης Κουλούρης
Παραγωγή:ΘΕΑΤΡΟΧΩΡΟΣ ΕΕ

Στα Θέατρα Βράχων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς της COVID-19 σύμφωνα τις οδηγίες της πολιτείας.

Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ