Οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη στο Φεστιβάλ Βράχων



Στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» έκανε πρεμιέρα, στις 23 Ιουνίου, η θεατρική παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη από το Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.

Στην κωμωδία αυτή του Αριστοφάνη, που ο Γιώργος Κιμούλης «μετέφερε» στο σήμερα, όλα είναι... γυναίκα. Άντρες μιλούν για τις γυναίκες, γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες, άντρες μιμούνται τις γυναίκες, άντρες ντύνονται γυναίκες, άντρες εναντιώνονται στο γυναικείο κόσμο, γυναίκες ελπίζουν σ’ έναν κόσμο γυναικείο.
 
«Στην παράστασή μας, σαν μέσα σ’ ένα όνειρο –όνειρο ή εφιάλτης– στο τώρα!, στην εποχή μας, στην εποχή της κρίσης των πάντων, στην εποχή της ανυπαρξίας κάθε ταυτότητας, ένας άντρας -ένας συγγενής μας- παγιδευμένος στην αντίληψη πως η κοινωνία έχει φύλο και το φύλο αυτής είναι αρσενικού γένους, χάνεται μέσα σ’ ένα λαβύρινθο μεταμορφώσεων, για να βρεθεί αποκλεισμένος σ’ ένα χώρο καθαρά θηλυκό. Στις Θεσμοφοριάζουσες, αυτήν την απειλητική κωμωδία, ο άντρας συναντά το αδιέξοδο της κυριαρχίας του. Μήπως τελικά το πρόσωπο του μέλλοντος είναι θηλυκού γένους;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης Γιώργος Κιμούλης.
 
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν επίσης οι Δημήτρης Πιατάς,  Φαίη Ξυλά, Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Ραφαήλος και Χάρης Χιώτης, οι οποίοι μαζί με τον 14μελή γυναικείο χορό «έδωσαν σάρκα και οστά» στην κωμωδία του Αριστοφάνη, αποσπώντας το χειροκρότημα του κοινού.