Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες. 1922

Η Αλάβαστρον, Ομάδα Δράσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή δημιουργεί για τοΦεστιβάλ «στη σκιά των βράχων» των δήμου Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού μια παράσταση αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η παράσταση Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες. 1922 είναι η ιστορία τριών γυναικών που βρέθηκαν στη δίνη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Είναι εμπνευσμένη από εμβληματικά λογοτεχνικά μυθιστορήματα, όπως Το νούμερο 31328 του Ηλία Βενέζη και το Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη. Βιβλίο δεύτερο: Βαλκανικοί – ’22 του Θανάση Βαλτινού, μαρτυρίες προσφύγων παρμένες από τη Μαύρη βίβλο. 1922 του Γιάννη Καψή και στίχους ποιητών. Είναι μια σύγχρονη ανάδυση της ιστορικής μνήμης, που ξεκινά από τα γεγονότα που οδήγησαν στο 1922 και συνομιλεί με το σήμερα, καταδεικνύοντας τη διαχρονική τραγωδία της ανθρώπινης μοίρας μέσα στη φρίκη του πολέμου.

Το κείμενο ακολουθεί τη ζωή πριν την Καταστροφή αλλά και την περιπέτεια και την αγριότητα που υπέστη ο άμαχος πληθυσμός κατά τη διάρκεια του διωγμού. Οι μαρτυρίες όσων επέζησαν του σκληρού ξεριζωμού από τις χαμένες πατρίδες μπλέκονται σε μια σκηνική σύνθεση που θα συνδυάζει τη δράση και την αφήγηση με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, αξιοποιώντας αυτοσχεδιασμούς και σκηνικές δράσεις.

Ταυτότητα παράστασης

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Ανδρέα Λεντάκη, που υπήρξε στυλοβάτης των δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού.

Δραματουργία κειμένουΜιχαέλα Αντωνίου & Λίλυ Αλεξιάδου
Σκηνοθεσία – φωτισμοίΜιχαέλα Αντωνίου
Σκηνογραφία – ενδυματολογίαΝίκος Κασαπάκης
Ερμηνεύουν με αλφαβητική σειράΜυρτώ Παγκάλου, Μαρία Πουλιέζου, Αγγελική Στρατάκη
Ακούγονται οι φωνέςΑντώνης Αντωνίου, Νίκος Βλασάκης, Μπάμπης Χατζηδάκης
Κιθάρα – λαούτο – μαντολίνοΔημήτρης Κλεισαρχάκης
Βοηθός σκηνοθέτιδαςΒάσια Σκιαδά