Μποστ
Μήδεια

 «Πώς μ’ εκνευρίζει ο χορός κι αυτές οι κορασίδες,

που βγαίνουν δήθεν συμπονών όλες τις ηρωίδες!»

Μήδεια, Μποστ


Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι την εκρηκτική κωμωδία του Μποστ Μήδεια, ένα έργο-σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. 


Οι ήρωες του έργου ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την ανεργία, τη λιτότητα και τη δημόσια διαφθορά, τα δάνεια και τα επιδόματα, καθυστερούν στα ραντεβού τους γιατί πέφτουν πάνω σε πορείες, και λατρεύουν τα αρχαία ελληνικά –αρκεί, βέβαια, να μη χρειαστεί να τα διαβάσουν. Στον κόσμο του Μποστ συνυπάρχουν αναπάντεχα και αρμονικά η Μήδεια, η Αντιγόνη, ένας Ψαράς, ο Ιάσονας, μια Καλόγρια, ο Οιδίποδας, ο Ευριπίδης και ένας αλλόκοτος Χορός, κατορθώνοντας να διαλύσουν κάθε μας βεβαιότητα, «να επικρίνουν τους επικριτάς, να προβληματίσουν τους κριτάς και να ελευθερώσουν τους θεατάς».


Με μια δομή που θυμίζει τόσο επιθεώρηση όσο και αρχαία τραγωδία, η Μήδεια του Μποστ είναι μια σουρεαλιστική κατασκευή φτιαγμένη από απλά υλικά που αντικατοπτρίζει το παιχνιδιάρικο πνεύμα του δημιουργού της. Αυτού του πολυπρισματικού καλλιτέχνη, που εργάστηκε ως σκιτσογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός αλλά και ζωγράφος. Αυτό που συνδέει όλες τις δημιουργίες του είναι το ανάγλυφο χιούμορ που μοιάζει να έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της γλώσσας και της χώρας μας. Ίσως και γι’ αυτό να έβρισκε τόσο φυσικό τον δεκαπεντασύλλαβο, ίσως και γι’ αυτό, τα σκίτσα του να συγγενεύουν με τη λαϊκή ζωγραφική και τη βυζαντινή αγιογραφία.


Με απαράμιλλη δεξιοτεχνία ο Μποστ φέρνει κοντά ετερόκλητους χαρακτήρες, από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, με χιούμορ και τόλμη, παίζοντας απενοχοποιημένα με τους συνειρμούς που δημιουργεί η ακροβατική του γλώσσα. «Το πρώτο πράγμα που σε τραβάει στο έργο είναι η γλώσσα του. Ο λόγος του, αν και απλός, είναι έτσι φτιαγμένος που σε αιφνιδιάζει με την άρρηκτη σύνδεσή του με το παρόν, με τη δική μας ζωή μας, με τις δικές μας αγωνίες» σημειώνει ο Γιάννης Καλαβριανός.


Με έναν εκλεκτό 20μελή θίασο και μια μη αναμενόμενη ορχήστρα εγχόρδων με τέσσερις μουσικούς επί σκηνής, σε ένα σκηνικό που θυμίζει χρυσό ερειπιώνα η σκηνοθεσία με παιγνιώδη διάθεση βουτά στην ανελέητη κωμωδία του σπουδαίου συγγραφέα. Αντλώντας έμπνευση από την αισθητική του δημιουργού της και προσπαθώντας να προσεγγίσει την καθαρότητα της γελοιογραφίας, η παράσταση επιχειρεί μια κατάδυση στο καλλιτεχνικό σύμπαν του Μποστ.

Ταυτότητα παράστασης

ΣκηνοθεσίαΓιάννης Καλαβριανός
Δραματουργική επεξεργασίαΓιάννης Καλαβριανός, Έρι Κύργια
ΣκηνικάΕύα Μανιδάκη
ΚοστούμιαΒάνα Γιαννούλα
ΜουσικήΘοδωρής Οικονόμου
ΧορογραφίαΜαριάννα Καβαλλιεράτου
ΦωτισμοίΝίκος Βλασόπουλος
Μουσική διδασκαλίαΜελίνα Παιονίδου
Δραματολόγος παράστασηςΕύα Σαραγά
Βοηθός σκηνοθέτηΚέλλυ Παπαδοπούλου
Β΄βοηθός σκηνοθέτηΔιονυσία Βλαστέλλη
Βοηθός σκηνογράφουΚατερίνα Βλάχμπεη
Βοηθός ενδυματολόγουΑλέξανδρος Γαρνάβος
Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
ΤροφόςΓιώργος Γλάστρας
ΟιδίποδαςΘανάσης Δήμου
ΑντιγόνηΆνδρη Θεοδότου
ΕυριπίδηςΣτέλιος Ιακωβίδης
ΨαράςΘανάσης Ισιδώρου
ΚαλόγριαΣύρμω Κεκέ
ΚορυφαίαΜαρία Κοσκινά
ΕξάγγελοςΦανή Παναγιωτίδου
ΚαλόγεροςΓιώργος Σαββίδης
ΙάσοναςΣταύρος Σβήγκος
ΜήδειαΓαλήνη Χατζηπασχάλη
Χορός (αλφαβητικά)
Μαρία Κωνσταντά, Ειρήνη Μακρή, Λυγερή Μητροπούλου, Ελπίδα Νικολάου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ματίνα Περγιουδάκη, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θεοδοσία Σαββάκη, Νιόβη Χαραλάμπους
Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά)
Παρασκευάς Κίτσος - κοντραμπάσο, Θοδωρής Οικονόμου – πιάνο, μουσική διεύθυνση, Δημήτρης Χουντής - σοπράνο σαξόφωνο, Μαρία Χριστίνα Harper - άρπα.
Φωτογράφος παράστασηςΕλίνα Γιουνανλή
Δημιουργία βίντεοXρήστος Συμεωνίδης