Όρνιθες - ΚΘΒΕ

Οι εμβληματικοί «Όρνιθες» του ΚΘΒΕ πετούν και πάλι φέτος το καλοκαίρι πλήρως ανανεωμένοι, απογειώνοντας το θεατρόφιλο κοινό στην Αριστοφανική «Νεφελοκοκκυγία». Μετά τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασαν πέρσι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στην περιοδεία αλλά και στα Φεστιβάλ Δάσους, Δίον και Φιλίππων, οι «Όρνιθες» σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, με πρωταγωνιστές τους Ταξιάρχη Χάνο, Γιάννη Σαψαλάκη και έναν πολυπληθή θίασο ηθοποιών, επανέρχονται και μας καλούν να «ανοίξουμε φτερά».

Η παράσταση

Ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης απηυδισμένοι από τη διαφθορά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, φεύγουν για να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, κάποτε άνθρωπο, τώρα πια τσαλαπετεινό, για να μάθουν από αυτόν και τα άλλα πουλιά -που πετούν ψηλά και ίσως γνωρίζουν- αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός να πάνε να ζήσουν εκεί. Εκείνος δεν γνωρίζει, και τότε ο Πεισθέταιρος του προτείνει να ιδρύσουν από κοινού μια νέα Πολιτεία -μεταξύ ουρανού και γης- που θα εξουσιάζει ταυτόχρονα θεούς και ανθρώπους και όπου τα πουλιά θα έχουν τη θέση που τους αναλογεί. Πριν ακόμα, καλά- καλά, χτιστεί η νέα Πολιτεία, η φήμη της εξαπλώνεται, γίνεται μόδα ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά αυτό αναστατώνει τους θεούς. Επισκέπτες από γη και ουρανό πάνε κι έρχονται και όλοι προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη από την ίδρυσή της. Ο Πεισθέταιρος συνδιαλέγεται με Θεούς και ανθρώπους,  συνάπτει ή απορρίπτει συμμαχίες, επιβάλλει τους δικούς του κανόνες-ακόμα και με τη βία- πάντα στο όνομα της Δημοκρατίας, παντρεύεται τη κόρη του Δία και ανακηρύσσεται παντοκράτορας.  Η νέα Πολιτεία είναι μια ουτοπία που διέπεται από λογικούς κανόνες και λειτουργεί ως φανταστικό πείραμα. Τι θα γινόταν αν η ανθρώπινη λογική δοκίμαζε τα όρια της πιο αδιαμφισβήτητης(;) εξουσίας; Ο Αριστοφάνης με εργαλεία του τη σάτιρα και τη φαντασία, καταφέρνει να μετουσιώσει την πίκρα και την αγανάκτηση σε κωμικότητα και να αναδείξει ακόμα μια φορά τη λυτρωτική λειτουργία του γέλιου.


Στα Θέατρα Βράχων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς της COVID-19 σύμφωνα τις οδηγίες της πολιτείας.

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ελευθερία ΑγγελίτσαΤριβαλλός
Λίλα Βλαχοπούλου Υπηρέτης του Έποπα
Ιωάννα Δεμερτζίδου Κήρυκας, Πουλί από το Παρελθόν
Δημήτρης Διακοσάββας Κινησίας
Αριστοτέλης Ζαχαράκης Επιθεωρητής, Ψευδομάρτυρας
Χριστίνα Ζαχάρωφ Ψευδομάρτυρας, Δούλος
Στεφανία Ζώρα Β΄ Αγγελιοφόρος
Ήριννα Κεραμίδα Ψευδομάρτυρας, Δούλος
Μαριάννα Κιμούλη Κήρυκας
Γιώργος Κολοβός Προμηθέας
Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη Κήρυκας
Μάρα Μαλγαρινού Κήρυκας, Πουλί Δερβίσης
Τατιάνα Μελίδου Ψευδομάρτυρας, Βασιλεία
Χρυσή Μπαχτσεβάνη Κήρυκας
Κλειώ-Δανάη Οθωναίου Ίρις
Βασίλης Παπαδόπουλος Έποπας, Μέτων, Ψευδομάρτυρας
Γρηγόρης Παπαδόπουλος Ηρακλής
Θανάσης Ραφτόπουλος Μέτων, Ψευδομάρτυρα
Θανάσης Ρέστας Α΄ Αγγελιοφόρος, Ποσειδών
Γιάννης Σαμψαλάκης Ευελπίδης
Περικλής Σιούντας Συνταγματολόγος, Ψευδομάρτυρας
Κατερίνα Σισίννι Αγγελιοφόρος
Βασίλης Σπυρόπουλος Ιερέας
Γιάννης Τσεμπερλίδης Ποιητής
Ιώβη Φραγκάτου Χρησμολόγος
Ταξιάρχης Χάνος Πεισθέταιρος
Μαζί τους συμμετέχει πολυπληθής θίασος ηθοποιών.

Στα Θέατρα Βράχων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς της COVID-19 σύμφωνα τις οδηγίες της πολιτείας.

Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ