Ορέστης - Ευριπίδη

Ο Ορέστης του Ευριπίδη είναι κείμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με την εποχή του (408 π.Χ.) καθώς αποτελεί ένα καίριο σχόλιο στη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας. Παράλληλα, είναι το τελευταίο έργο για το οποίο γνωρίζουμε ότι παρουσιάστηκε στην Αθήνα, πριν την αναχώρηση του ποιητή από την πόλη και την εγκατάστασή του στη Μακεδονία.


Στον Ορέστη, ο Ευριπίδης πραγματεύεται την τύχη των νεαρών μητροκτόνων μετά το έγκλημα, ένα θέμα γνωστό από τις Ευμενίδες του Αισχύλου.


Βρισκόμαστε στο Άργος. Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης νέοι, πληγωμένοι, εύθραυστοι και ευάλωτοι, μετατρέπονται σε άγρια ζώα. Στην πραγματικότητα δεν γνώρισαν ποτέ τον πατέρα τους, που είχε φύγει ως αρχιστράτηγος του στρατού των Αργείων στον πόλεμο της Τροίας. Η απουσία του τον καθιστά ήρωα στα μάτια τους. Η μητέρα τους, η Κλυταιμνήστρα, είναι ο εχθρός. Το σπίτι, το πεδίο της μάχης. Αποδιωγμένοι μετά την πράξη τους  η Ηλέκτρα και ο Ορέστης γίνονται, από παιδιά βασιλέων, πρόσφυγες στην ίδια τους την οικογένεια, στην ίδια τους την πατρίδα.


Ο Ευριπίδης φέρνει το μύθο πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα. Καταθέτοντας ένα έργο με συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό, θέτει ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών, των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ' έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους.




Στα Θέατρα Βράχων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς της COVID-19 σύμφωνα τις οδηγίες της πολιτείας.

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνογραφία: Σάκης Μπιρμπίλης – Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Ιλένια Δουλαδίρη
Κίνηση: Άρης Σερβετάλης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κάλια Γερακιανάκη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας
Διεύθυνση παραγωγής: Έφη Πανουργιά
Υπεύθυνη περιοδείας: Νόρα Φαγά
Φωτογραφίες: Κωστής Γκιόκας
Πρόγραμμα-αφίσες: Πασχάλης Ζέρβας
Social: Βασίλης Ζαρκαδούλας
Βίντεο promotion: Γρηγόρης Πανόπουλος
Οργάνωση περιοδείας: Βασίλης Χαλακατεβάκης
ΧΡΟΝΟΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ
Παίζουν:
Άρης Σερβετάλης, Μαίρη Μηνά, Νικολέτα Κοτσαηλίδου,
Αιμιλιανός Σταματάκης, Γιώργος Ψυχογιός,
Πάνος Βλάχος, Ζερόμ Καλούτα
Χορός
Νίκη Λάμη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη,
Ελίζα Σκολίδη, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Ιωάννα Λέκκα,
Ματίνα Περγουδάκη, Άλκηστις Ζιρώ, Δανάη Μουτσοπούλου

Στα Θέατρα Βράχων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς της COVID-19 σύμφωνα τις οδηγίες της πολιτείας.

Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ