ΤΑΣΙΑ ΣΑΡΡΙΔΟΥ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Mε δύναμη υπό σκιάν

Λένε, πως ένας τρόπος να κρίνεις την επιτυχία ενός θεσμού είναι να παρατηρείς τα αντανακλαστικά του όταν δοκιμάζεται. Αυτή τη χρονιά στη Σκιἀ των Βράχων οφείλαμε να δημιουργήσουμε τη συνέχεια. Ακόμη και να την επινοήσουμε. Υπέρβαση: αυτή είναι η λέξη.

Σε ένα κοινωνικό τοπίο πρωτόγνωρο, στιγματισμένο είτε από επιβεβλημένες είτε από απρόβλεπτες, καταιγιστικές α–συνέχειες, ζητούμενο στο φεστιβάλ μας ήταν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας σειράς πολύπλοκων υπερβάσεων: Υπέρβαση της αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία που σε καθημερινή βάση γεννά ένα νέο τοπίο, υπέρβαση των προβλημάτων που προκύπτουν από τους νέους κανόνες, υπέρβαση των διαφορετικών προσεγγίσεων, υπέρβαση των αλλεπάλληλων τραυμάτων που έπληξαν την καλλιτεχνική κοινότητα και τους εργαζόμενους που την περιβάλλουν.

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ κατόρθωσε να περιλάβει περισσότερες από 30 εκδηλώσεις, εκ των οποίων οι 11 είναι με ελεύθερη είσοδο, με εισήγηση-συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό όπου τόσο το πνεύμα της υπέρβασης και της σύνθεσης απόψεων όσο και της υπερπροσπάθειας των εργαζομένων του φεστιβάλ είναι διάχυτα.

Λένε πως η τέχνη έχει θεραπευτική αξία. Πολύς λόγος γίνεται επίσης για την παρηγορητική της συνδρομή στον ψυχισμό των ανθρώπων ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς.

Αλήθεια είναι.

Όμως αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι παρά οι συμπληρωματικές επενέργειες που προκύπτουν από την απελευθερωτική δύναμη της τέχνης, από την αυτονομία της, από τη δυνατότητά της να προτείνει ολόκληρους καινούργιους κόσμους, να ανασυνθέτει το συναίσθημα και τη σκέψη μας, να κριτικάρει, να καινοτομεί. Αποσπασμένη από αυτή τη δυναμική, η τέχνη θα ολίσθαινε σε μια παρωχημένη λογική περί «άρτου και θεάματος» αλλά και σε μια επικίνδυνη παράβλεψη ουσίας, σε στιγμή που για την πλειονότητα των ανθρώπων τίποτα από τα δύο δεν είναι πλέον δεδομένα ενώ συγχρόνως οι συνιστώσες της πραγματικότητας αναδιατάσσονται με δυσοίωνες –αν όχι εφιαλτικές– προοπτικές.

Με δύναμη υπό Σκιάν, συνεχίζουμε. Φέροντας στις αποσκευές μας όλους τους προβληματισμούς –οικείους και νεότερους– που καθόρισαν τη μακρά διαδρομή του φεστιβάλ, το παρόν του καθώς και την ταυτότητά του ως θεσμό συνυφασμένο με τη ζωή των τοπικών κοινωνιών αλλά της ευρύτερης περιφέρειας.

Μας εμπνέει η τέχνη και οι άνθρωποί της, μας εμπλουτίζει με νόημα η ανταπόκριση των θεατών, επιμένουμε, με τη Δύναμη της Τέχνης στη Σκιά των Βράχων 2020.

 

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΤΑΣΙΑ ΣΑΡΡΙΔΟΥ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

Στο θέατρο βράχων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.

Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ