Θεατρική Ομάδα ΡΟΔΑ
ΡΑΜΑΓΙΑΝΑ

Σαν την Οδύσσεια, η Ραμαγιάνα αφηγείται τις περιπέτειες του μυθικού πρίγκηπα πολεμιστή, του Ράμα, που περιπλανιέται στα δάση της Ινδίας μέχρι να ξαναβρεί το χαμένο του βασίλειο. Σαν την Ιλιάδα, περιγράφει τις μάχες και τις περιπέτειες για την ανάκτηση μιας βασίλισσας, της Σίτα, της ίδιας της ψυχής του. Μέσα από το έντονο στοιχείο της περιπέτειας, δαίμονες προσβάλλουν, αρπάζουν και σκοτώνουν τους ανθρώπους. Η ισορροπία του κόσμου έχει διαταραχτεί και στο επίκεντρο είναι η μάχη που δίνει διαρκώς το Καλό ενάντια στο Κακό. Η λυρικότητα των τραγουδιών ντύνει τις ιστορίες των ηρώων και δείχνει το δρόμο προς το ιερό. 


Την ιστορία τού Ράμα την έχουν αφηγηθεί ορισμένοι από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της Ινδίας. Το σήριαλ «Ραμαγιάν» που προβλήθηκε το 1987-89 είχε την μεγαλύτερη ακροαματικότητα τηλεοπτικού προγράμματος όλων των εποχών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το μόνο σήριαλ που πλησίασε την επιτυχία του ήταν το ριμέϊκ τού έργου, δηλαδή η νέα υπερπαραγωγή της Ραμαγιάνα που εμφανίστηκε το 2008.  


H Ραμαγιάνα προβάλλει τον Ράμα σαν ενσάρκωση τού Βισνού, τού προεξάρχοντος Θεού τού Ινδικού πανθέου, ο οποίος υπερασπίζεται το «Ντάρμα», την ίδια την Τάξη τού Κόσμου. Έτσι, το έπος αυτό έχει χαρακτηριστεί ως «ευαγγέλιο της λατρείας τού Ράμα», και παρέχει μεγάλο μέρος των μύθων και τού θρησκευτικού υλικού που σχετίζεται με τον Ινδουισμό.


Παράλληλα, πέρα από τα μυθολογικά του στοιχεία, το έργο σκιαγραφεί και την Ιστορία της Ινδίας, καθώς αφηγείται την επέκταση των αρειανών φυλών τού Βορρά μέχρι την Κεϋλάνη, όταν αυτές επέβαλαν τον πολιτισμό στις πρωτόγονες φυλές τού Νότου της Ινδικής χερσονήσου.  


trailer: 



Συντελεστές

Σκηνοθεσία

Μαρία Περετζή

Κείμενα

Μαρία Περετζή

Σκηνικά

Nίκος Τσιουμπλεκτσής

Μουσική ζωντανά σε κρουστά, πλήκτρα ή/και φωνητικά

Τάκης Πατερέλης, Πία Πιερράκου, Μαρία Θωίδου,  Πάττυ Παπαγεωργίου, Ίρις Μπαγλανέα, Γιώργος Ντουνης, Σταύρος Κάππας,  Κώστας Χριστογιάννης  

Μουσική επιμέλεια και χορικά

Μαρία Περετζή

Κουστούμια

Μαρία Περετζή,  Ιουλία Βεντίκου,  ΒίκηTσέλιου,  Μαρία Λόγια,  Βούλη Φωτιάδου

Ηχητικά

Δημήτρης Δημητριάδης

Φωτισμός

Μαρία Περετζή,  Δημήτρης Νέλλας,  Φώτης Τραγανουδάκης

Παίζουν
ΡάμαΘωμάς Γκότσης
ΣίταΊρις Μπαγλανέα
ΛαξμάναΧρήστος Βελαώρας
Βισβαμίτρα Σταμάτης Λόγος
ΝτασαράταΣταύρος Κάππας
ΚαϊκέγιΆννα Κυπραίου
ΡαβάνναNίκος Τσιουμπλεκτσής
ΣουρπανάκαΙουλία Βεντίκου
ΣουγκρίβαΓιάννης Αγγέλης
ΧανουμάνΓιώργος Κωστογιάννης
Εύα Αυλίδου, Λένα Κοντοπίδου, Σερίλντα Μακρή, Μάνια Μεταξά, Δημήτρης Μπόζες , Δημήτρης Νέλλας, Πάττυ Παπαγεωργίου, Μαρίζα Πελεκάνου, Ράνια Σπυροπούλου, Βίκυ Τσέλιου, Μαρία Τσούγκα, Αθηνά Τσιουμπλεκτσή