ΕΝΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚ ΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ του Κώστα Γεωργουσόπουλου

O Γιώργος Μιχαηλίδης σπούδασε αρχιτεκτονική στη Γερμανία και σταδιοδρόμησε για πενήντα χρόνια ως εικαστικός του θεάτρου, ως ηθοποιός, ως συγγραφέας θεατρικών έργων, ως σκη-νοθέτης και ως μυθιστοριογράφος, ενώ η μελέτη του Νέοι Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς είναι η πρώτη θεατρολογική αξιολόγηση της μεταπολεμικής, θεατρικής συγγραφικής γενιάς (από τον Καμπανέλλη έως τον Σκούρτη). Ας προστεθεί εδώ πως προίκισε την ελληνική, θεατρολογική έρευνα και ως εκδότης ενός ειδικευμένου περιοδικού, με τίτλο αυτόν της θεατρικής του ομάδας: Ανοιχτό Θέατρο
 
Είναι, επίσης, ο πρώτος θεατράνθρωπος που, στη δεκαετία του 1960 και πριν από τη χούντα, δημιούργησε έναν έξοχο θεατρικό πυρήνα στη Νέα Ιωνία, την πρώτη σοβαρή και στοχευμένη αποκέντρωση της θεα- τρικής, επαγγελματικής απόπειρας.
 
Στις παραστάσεις του, συνήθως, είχε και τη σκηνογραφική ευθύνη, ενώ το ειδολογικό φάσμα είναι ευρύ και ποικίλο: από το αρχαίο δραματικό και κωμικό θέατρο, τον Σαίξπηρ, τον Σίλλερ, τον Τσέχωφ, τον Τουργ- κένιεφ, τον Ίψεν, τον Στρίντμπεργκ, τον Πιραντέλλο έως τον Μπρεχτ. Το δε ελληνικό του ρεπερτόριο εκ- κινούσε από τον Γιαλαμά και έφτανε στον Καμπανέλλη, τον Μάτεσι, τον Ζακόπουλο, τον Μανιώτη. Για πολλά χρόνια δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και μαθητές του υπήρξαν σημερινοί σπουδαίοι ηθοποιοί του ποιοτικού θεάτρου.
 
Οργάνωνε συχνά πολυήμερα και πολυπρόσωπα σεμινάρια, στοχεύοντας σε μια διαλεκτική προσέγγιση της δραματουργίας. Είναι ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που διεκδίκησε, έπεισε και σκηνοθέτησε σύγχρονο ελληνικό έργο σε αρχαίο θέατρο: την Αυλή των θαυμάτων του Καμπανέλλη στις Οινιάδες.
 
Ως μυθιστοριογράφος, ο Μιχαηλίδης ήρθε να συμπληρώσει με τις δυο τριλογίες του, τις τριλογίες του Πετσάλη-Διομήδη Μαυρόλυκοι, του Αθανασιάδη, του Τσίρκα και του Καραγάτση, με τους μύθους των οποίων φωτίστηκε η τραγική ιστορική πορεία του Ελληνισμού από τις παραδουνάβιες χώρες έως και τον Εμφύλιο (1946 – 1949).
 
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης αποτέλεσε μέρος μιας γενναίας σειράς θεατρανθρώπων, που θαυμάσια μπορούν να καταχωριστούν αναγεννησιακοί, όπως ο Φώτος Πολίτης, ο Αλέξης Σολομός, ο Τάκης Μουζενίδης και ο Σπύρος Ευαγγελάτος, λόγιοι, πολύπλευροι αισθητικά και με διεθνή αναγνώριση.
 
Κώστας Γεωργουσόπουλος

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ